Slim of (hoog)begaafd
Gemiddelde leestijd: 3 minuten
(h)Erkennen is de sleutel tot succes
Een kind met (kenmerken van) hoogbegaafdheid is altijd de uitblinker in de klas. Een veel gehoorde maar onterechte aanname! Omdat het ook het tegenovergestelde kan zijn maakt het het zo lastig om deze kinderen te (h)erkennen en ze de ondersteuning te bieden die ze verdienen. Vaak volgt een zoektocht met onzekerheid en gevoel van machteloosheid om deze kinderen bij de les te houden.
Deel deze blog!
Kort gezegd zou je kunnen stellen dan het intelligente kind weet wat de leerkracht verwacht en hier ook bovengemiddeld goed naar handelt. De leerling met (kenmerken van) hoogbegaafdheid denkt vaak te complex waardoor het vast loopt in de eigen denkwereld. De opdracht wordt niet uitvoert zoals leerkracht voor ogen had of er wordt helemaal niets gedaan.
Simpele opdrachten lijkt een kind met (kenmerken van) hoogbegaafdheid maar moeilijk te kunnen uitvoeren. Hoe dit kan en hoe hiermee om te gaan kan ik je leren in mijn één op één coaching voor leerkrachten.
Verschillen of overeenkomsten?
Zoals je in bovenstaande figuur ziet is er ook een overlap tussen de twee groepen. Ook dit maakt het (h)erkennen van het kind met (kenmerken van) hoogbegaafdheid zo lastig. Aan de andere kant hebben alle sterke leerlingen baat bij verrijkend onderwijs en verdiepende opdrachten. Daarbij geldt samen voelt minder alleen.
Een klas vol verschillen
Afbeelding: weergave van grote verschillen tussen leerlingen
Even een stap terug. Probeer je voor te stellen dat het doel van een basisschool is dat na 8 leerjaren alle leerlingen in en uit een boom kunnen klimmen, zoals op de afbeelding hiernaast. Bekijk alle dieren eens goed, zij stellen allemaal leerlingen voor.
Voor de vis zal het onmogelijk zijn om in een boom te klimmen. De vis in deze afbeelding staat voor een kind dat buiten het regulier onderwijs valt.
De olifant staat voor de leerling die, binnen het regulier onderwijs, minder makkelijk meekomt. Deze leerling krijgt vaak extra begeleiding, aanmoediging en complimenten als er een (kleine) stap gelukt is.
Het is mooi dat er aandacht en zorg uitgaat naar deze kinderen. Er wordt gedifferentieerd naar beneden toe zodat deze leerling toch na 8 jaar in en uit een boom kan klimmen.
Echter zitten er in de klas ook apen. Voor een aap is het niet zo moeilijk om in en uit een boom te klimmen. Er blijft, zonder moeilijkere taken, tijd (en energie) over om bijvoorbeeld te gaan dagdromen of ongewenst gedrag te laten zien. Differentiatie (naar boven) is net zo belangrijk voor apen als voor olifanten.
Differentiatie naar boven kun je toepassen op àlle leerlingen die gemakkelijk meekomen. Waarbij de leerkracht niet het onmogelijke van een kind hoeft te vragen. Het helpt al als een vraag in een ander jasje gestopt wordt. Het kind zal meer inspanning moeten doen om tot resultaat te komen en daardoor misschien wel een fout maken. Hierdoor gaat het leren.
Door als volwassene anders te kijken kan het (vermoedelijk) hoogbegaafde kind een mooiere volwassene worden die warme herinneringen koestert aan de basisschooltijd.
Wil je meer weten over leerstijlen van kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid. Kijk dan ook naar mijn blog leren leren en de artikelen Top-down leren en Bottom-up leren
Heb je wat aan deze blog gehad en wil je meer tips ontvangen?
© 2024 Nicolette Teeler. Alle rechten voorbehouden. Dit werk mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gereproduceerd of verspreid.
Deze blog is met de uiterste zorg en liefde tot stand gekomen. Hierbij heb ik mijn inspiratie gehaald uit boeken, podcasts en eigen ervaringen.
Foto's en ander beeldmateriaal zijn uit openbare bronnen of eigen archief en mogen op geen manier gekopieerd, gedownload of gebruikt worden zonder toestemming.