Toen ik mij ging verdiepen in hoogbegaafdheid vielen er zoveel puzzelstukjes op zijn plek. Had ik dit maar jaren eerder geweten.

Hoi! Mijn naam is Nicolette. Hoogbegaafdheidsprofessional (in opleiding), getrouwd met Niels en moeder van 2 schatten van zoons, die mij ervaringsdeskundige maken.

Kinderen opvoeden, zo moeilijk kan het toch niet zijn?!

Wat wist ik nou toen ik voor het eerst moeder werd! De oudste was een huilbaby en gekscherend zeg ik wel eens dat hij niet gemaakt was om baby te zijn. Hij praatte al op jonge leeftijd snel en goed en nog steeds discussieert hij mij regelmatig onder tafel. Daarnaast heeft hij een fantastisch geheugen en ziet hij razendsnel verbanden. Onze jongste was een betere baby maar ook daar komt veel frustratie los als iets niet in één keer lukt. Of, als het niet lukt, wil hij het helemaal niet proberen tot hij er zéker van is dat het hem lukt!  

 

Voor ik zwanger werd was ik al bezig met een cursus kinderen opvoeden, want ik vond het maar vreemd dat je voor zoiets belangrijks en leven veranderend geen les krijgt. Al snel bleek dit helemaal niet aan te slaan toen de oudste geboren was. Mijn man en ik hebben toen een cursus 'Liefdevol Grenzen Stellen' gedaan maar ook deze handvaten leken voor onze kinderen meer als een rode lap op een stier te werken. Toen de oudste 5 jaar was ben ik mij gaan verdiepen in hoogbegaafdheid, want hier leek hij wel veel kenmerken van te hebben.

 

Van wie hebben ze het?

In november 2022 volgde ik een Webinar over hoogbegaafdheid, in eerste instantie om mijn zoon(s) beter te begrijpen. Wat ik daar hoorde was de eyeopener. Want niet alleen mijn kinderen hebben (kenmerken van) hoogbegaafdheid, ik ook! Hoeveel puzzelstukjes die avond op zijn plek vielen is niet te beschrijven. Vanaf dat moment ben ik mij nog meer gaan verdiepen en hebben we als gezin een coach gezocht met kennis van hoogbegaafdheid. De tips en trucs die we daar kregen bleken wel te werken voor onze kinderen! Dit gun ik elke ouder met kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid. Had ik dit geweten toen ze peuters waren, had dat zoveel frustratie van beide kanten gescheeld. Ik kon dan ook niet anders dan mij te gaan scholen zodat er meer ouders geholpen kunnen worden met de uitdagingen die het opvoeden van hoogbegaafde kinderen met zich meebrengt.  

 

Speciaal onderwijs?

Inmiddels zitten beide kinderen op een reguliere basisschool en daar valt mij vaak op dat er nog weinig kennis is over hoogbegaafdheid. Terwijl in 2014 de wet op Passend Onderwijs in werking is getreden. Reacties die ik nog vaak krijg als ik benoem dat mijn zoons hoogbegaafd zijn: 'Ach, tegenwoordig moet iedereen wel bijzonder zijn' of 'wel makkelijk als je kind alles zo snel kan', het wordt nog meer dan eens gezien als 'pochen'.  Dat het makkelijk is, is echter vaak niet het geval.

 

Ik denk dat er op scholen een grote slag gemaakt kan worden door lessen net anders uit te leggen of vragen anders te stellen. Door subtiele wijzigingen (niet meer lesstof maar passend) kun je deze kinderen weer in hun kracht zetten en groeit hun zelfvertrouwen.

Daarom is mijn missie; voor iedereen passend onderwijs! 

Want iedereen wil toch gezien, gehoord, begrepen en geaccepteerd worden zoals hij/zij is?!