Top-down leren

Wat is de Top-down methode?

Afbeelding gemaakt door: Claartje van Tiel-Visser

Top-down leren is een aanpak waarbij leerlingen beginnen met het begrijpen van het grotere geheel - of einddoel - voordat ze zich richten op de details.

In deze leerstrategie krijgen kinderen eerst de context en het doel van wat ze moeten leren, waardoor ze kunnen begrijpen hoe verschillende elementen samenhangen. Dit staat in contrast met bottom-up leren, waarbij leerlingen beginnen met de details en stap voor stap naar het grotere geheel werken.

Waarom leren Kinderen met (kenmerken van) Hoogbegaafdheid beter met de Top-down methode dan met Bottom-up?

Kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid hebben vaak een hoog niveau van abstract denken en zijn in staat snel verbanden te leggen. Deze kinderen gedijen goed in een top-down leeromgeving om verschillende redenen:

  • Context: Ze begrijpen snel de context van een onderwerp, wat hen helpt om nieuwe informatie beter te verwerken en te onthouden.

  • Verbindingen leggen: Hoogbegaafde kinderen zijn vaak in staat om snel verbindingen te maken tussen verschillende concepten. Top-down leren stimuleert deze vaardigheid doordat het hen uitdaagt om verbanden te zien in een breder kader.

  • Betrokkenheid: Door te starten met het grotere geheel voelen deze kinderen zich vaak meer betrokken bij het leerproces. Dit vermindert verveling en stimuleert hun intrinsieke motivatie om verder te leren.

  • Creatief denken: Top-down leren moedigt creatief en kritisch denken aan, wat belangrijk is voor hoogbegaafde kinderen. Ze kunnen hun ideeën en oplossingen ontwikkelen vanuit een breder perspectief.

 

Onderstaande film geeft een duidelijke uitleg over het verschil tussen Top-Down en Bottom-up:

Taxonomie van Bloom

Naast het leren volgens de top-down-methode is het belangrijk om de taxonomie van Bloom te begrijpen. Deze taxonomie helpt bij het structureren van leerdoelen en biedt inzicht in de verschillende niveaus van denken waarop leerlingen zich bevinden. Bovendien benadrukt de taxonomie van Bloom het belang van het ontwikkelen van hogere denkvaardigheden, wat perfect aansluit bij de behoeften van hoogbegaafde kinderen.

Verder lezen?