Leerkuil
Een term die vaak opduikt in gesprekken over schoolloopbaan of ontwikkeling van kinderen is De Leerkuil waar 'ze maar even doorheen moeten'.
De leerkuil is een term die iets zegt over (persoonlijke) ontwikkeling, groei en kernkwaliteiten.
Afbeelding: De Leerkuil
Leren gebeurt meestal door te oefenen, zoals je in het stuk over leren leren hebt gelezen. Denk aan het gezegde 'leren lopen gaat met vallen en opstaan'. Een baby leert lopen door te vallen, op te staan en opnieuw te proberen. Kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid leren echter op een andere manier.
Zij leggen snel verbanden en het leren vaak afkijken en nadoen. In de jonge kindertijd oefenen ze dus minder. Hierdoor oefenen ze minder in de jonge kindertijd en zijn ze gewend geraakt om dingen snel te begrijpen. Ze lijken dan ook moeiteloos over de Leerkuil heen te vliegen.
Echter, de hoge verwachtingen die deze kinderen van zichzelf hebben, kunnen leiden tot perfectionisme en faalangst. Wanneer ze merken dat iets niet meteen lukt, blijven ze vaak aan de rand van de Leerkuil staan of haken ze af. Zodra er twijfels of moeilijkheden opduiken, komt hun brein in verzet.
Afbeelding: verwachting van een leerlijn van een kind met (kenmerken van) hoogbegaafdheid
Het is cruciaal om kinderen door de Leerkuil te helpen, zowel op school als daarbuiten. Fouten maken is een essentiële stap in het leerproces. Dit vraagt om vastberadenheid, moed en doorzettingsvermogen. Door deze uitdagingen aan te gaan, ontwikkelen kinderen meer zelfvertrouwen en oplossingsgericht vermogen—vaardigheden die hen in de toekomst zullen helpen, vooral in moeilijke situaties.
Soms moet je iets gewoon proberen om erachter te komen dat je het kunt.
Lees meer over Leren Leren of executieve functies
Bekijk ook onderstaande video over de Leerkuil voor meer inzicht
Filmpje over De Leerkuil - Engels gesproken en Engels ondertiteld