Is het nog ver?
Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Tips voor onderweg en op de vakantiebestemming
De zomervakantie is nu echt in heel Nederland begonnen! Ik hoop dat alle kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid het schooljaar goed hebben afgesloten en al kennis hebben gemaakt met hun nieuwe juf of meester. Maar nu is het tijd om te genieten van mooie momenten, misschien ligt er zelfs een geweldige reis in het vooruitzicht.
In mijn blog "Owjee, 6 weken zomervakantie" geef ik vooral tips voor activiteiten in de eigen omgeving. Daarnaast deel ik mijn ervaringen en tips voor reizen en activiteiten op locatie, omdat op vakantie gaan voor kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit best heftig kan zijn. Het plotseling verlaten van een vertrouwde omgeving, met andere geuren en indrukken, kan veel impact hebben.
Deel deze blog
Mijn tips voor een ontspannen (zomer)vakantie
Houd een dag structuur aan
Iedereen doet het goed op routine en structuur. Dit houdt het overzichtelijk in je hoofd. Een schooldag is voor een kind een aaneenschakeling van voorspelbaarheid. Op vakantie valt alle voorspelbaarheid ineens weg. Allerlei nieuwe indrukken, geuren, ander eten. Dit kan voor kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid als onveilig aanvoelen. Als je je kind wilt helpen zich snel 'thuis' te voelen, kun je het beste in het begin zoveel mogelijk de vaste dagstructuur aanbieden. De ochtendroutine van kun je ongeveer hetzelfde doen als de 'weekendroutine' zoals jullie die gewend zijn. Eet - als dat kan - op ongeveer dezelfde tijden en laat het bedritueel zo normaal mogelijk verlopen. Als je niet direct op vakantie gaat als de schoolvakantie begonnen is heb je mogelijk al iets meer een vakantieritme. Echter, op een nieuwe locatie moet het kind weer even 'landen', probeer daarom toch herkenningspunten in de dag aan te bieden aan je kind. Dat geeft een gevoel van veiligheid én rust. Het heeft vaak een dag of drie nodig voor de eerste ervaringen en nieuwe prikkels verwerkt zijn. Daarna kun je het schema/de structuur wat meer loslaten naar een ontspannen vakantiemodus.
Zoek - met z'n allen - naar een geschikt verblijf
Dit lijkt een open deur, maar hoe leuk en ontspannen het ons ook leek, een all-inclusive resort was voor onze kinderen niet weg gelegd. De eetzaal vol geluiden, verschillende etens- en lichaamsgeuren door elkaar, zoveel keuze aan eten. Ze sloegen helemaal dicht en wisten niet waar ze het zoeken moesten, met tot gevolg dat ze een week niet/nauwelijks gegeten hebben.
Er zijn echter ook hoog gevoelige kinderen of kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafheid die 'prikkel zoekers' zijn en dit soort indrukken prima aankunnen.
Ook een massale camping inclusief waterpark en animatie is voor het ene kind geschikter dan voor het andere kind.
Kijk daarom goed naar jullie gezinssituatie en pas daar je vakantie op aan, ook al is dat misschien niet de eerste keus van jou als ouder.
Eten op vakantie kan sowieso een hoofdstuk apart zijn. Daarom gaat er hier nog steeds een boodschappenkrat vol eten en vooral brood mee. Niet vanwege de kosten, maar vanwege het feit dat er anders zo slecht gegeten wordt waar ze vervolgens hangry van worden. Niet sfeer verhogend! Om het voor iedereen leuk en gezellig te houden gaat er dus gewoon een pak hagelslag mee. Ook toen we gingen vliegen!
Goed voorbereiden is het halve werk
Een van de kenmerken van een kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid zijn is dat ze vaak sterk zijn in het leggen van verbanden (associatief denken). Echter, doordat ze snel verbanden leggen, vormt er ook snel een film in hun hoofd hoe het zal gaan (scenario). Wat dan enorm helpend is, is het van te voren goed doorspreken met je kind. Hoe jonger je kind is hoe meer het helpt om het te bespreken. Hoe gaan dingen, wat verwacht jij van je kind en de situatie en wat kan je kind van jou verwachten.
Toen wij recent voor het eerst met het vliegtuig gingen hebben we dit uitgebreid doorgesproken.
Een week van te voren zijn wij begonnen met het (voor)lezen van boekjes, we hebben filmpjes gekeken en rustig alle stappen doorlopen. Ook konden we op deze manier in alle rust de vragen alvast beantwoorden en stil staan bij de gevoelens die erbij kwamen kijken.
Afbeelding: voorbeeld van een boek - voor het eerst met het vliegtuig
De 'is-het-nog-ver'-liniaal
In het verlengde van goed voorbereiden heb ik al jaren de 'is-het-nog-ver'-liniaal. Ideaal voor lange autoritten. Het vergt wat voorbereiding maar elke 5 minuten 'is-het-nog-ver' is bij ons verleden tijd. Eén centimeter op de liniaal staat gelijk aan 10 kilometer rijden. Met dubbelzijdig tape plak ik deze aan de binnenkant van de auto.
De liniaal start bij ons huis, grote plaatsen waar we langsrijden staan op de liniaal aangegeven en aan het eind het hotel of de eindbestemming. Zo kunnen ze zelf op de borden lezen en kijken hoe ver het nog rijden is. Steeds na een stuk rijden knip ik - vaak op hun verzoek - het gereden stuk er af. Zo wordt het heel visueel hoe ver het nog is!
Vermaak voor onderweg en op locatie
Als school en deels het vertrouwde speelgoed van thuis wegvalt kan het zijn dat de intellectuele prikkel van jouw kind (zijn leerhonger) minder gestimuleerd word. Hierdoor kan je kind negatiever gedrag laten zien. Ook duurt een (auto)rit naar een vakantiebestemming al gauw een paar uur en de tablet is zeker fijn vermaak maar wil je ook niet de hele rit.
Vorig jaar had ik het geniale plan om een kleinigheidje voor elke 100 gereden kilometer te geven. Alleen hebben onze kinderen best snel last van wagenziekte waardoor vakantie-doe-boeken, lezen en spelletjes spelen eigenlijk direct afvalt omdat ze dan teveel naar beneden kijken.
Voorbeeld: magneetspel Tic-Tac-Toe (HEMA)
Raamstickers zijn hier wel favoriet en zorgt voor lang gezelligheid op de achterbank, net als een luisterboek en onze gezins-playlist op Spotify die we elk jaar aanvullen met de leukste liedjes van dat jaar. Ook autobingo (al dan niet zelfgemaakt), nummerplaten raden of rekensommen maken met nummerplaten zijn voorkeursspelletjes. Als ik geen inspiratie heb duik ik in het doosje met leukste spelletjes voor onderweg.
Na die lange autorit kom je dan op de eindbestemming aan en natuurlijk heb je enorm je best gedaan om de ideale locatie voor het hele gezin te vinden. Maar naast alle activiteiten die er waarschijnlijk op de bestemming te doen zijn is het soms prettig om te ontprikkelen bij de accomodatie. Om ook dan iets uitdagends te bieden kun je puzzel- of vakantie-doeboeken meenemen of Smart-games. Houdt bij het uitzoeken van een vakantie-doeboek geen rekening met de aanbevolen leeftijd op de voorkant, maar bekijk juist de inhoudt om te kijken of dit aansluit bij jouw kind. Ook hebben wij een tasje met 'vakantiespeelgoed'. Hierin zit onder andere een alfabet-spel en een ring-werp-spel. Deze zien ze de rest van het jaar niet en zijn dus op dat moment weer nieuw en uitdagend.
Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie met mooie herinneringen een goede reis en allemaal gezond en wel weer terug!
Heb je wat aan deze blog gehad en wil je meer tips ontvangen?
© 2024 Nicolette Teeler. Alle rechten voorbehouden. Dit werk mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gereproduceerd of verspreid.
Deze blog is met de uiterste zorg en liefde tot stand gekomen. Hierbij heb ik mijn inspiratie gehaald uit boeken, podcasts en eigen ervaringen.
Foto's en ander beeldmateriaal zijn uit openbare bronnen of eigen archief en mogen op geen manier gekopieerd, gedownload of gebruikt worden zonder toestemming.