Owjee, de (zomer) vakantie
Gemiddelde leestijd: 4 minuten
De (zomer)vakantie staat voor de deur. Voor ouders van kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid kan dit een echte ‘hoofdpijn-dossier’ zijn. Hoe zorgen we ervoor dat het voor het hele gezin gezellig blijft? Het kan soms lastig zijn om het gedrag van je kind goed te begrijpen. Is je kind 'overprikkeld' en heeft het behoefte aan rust, of is het 'onder gestimuleerd' en op zoek naar uitdaging?
Ook voor het kind met (kenmerken van) hoogbegaafdheid kan de vakantie zowel iets zijn om naar uit te kijken als een bron van vragen. Deze kinderen zijn vaak meester in het bedenken van scenario’s. Met mijn tips help ik je op weg naar een gezellige en ontspannen zomer voor het hele gezin. Lees snel verder!
Mijn 6 tips voor een ontspannen (zomer)vakantie
Deel deze blog!
Houd (de eerste week) een dagstructuur aan
Iedereen doet het goed op routine en structuur. Dit houdt het overzichtelijk in je hoofd. Een schooldag is voor een kind een aaneenschakeling van voorspelbaarheid. Als de vakantie begint, valt dat ineens weg en is iedereen een beetje uit zijn doen. Probeer daarom, afhankelijk van je kind en leeftijd van je kind, de eerste week/weken zoveel mogelijk een vaste dagstructuur aan te bieden. Dit kan zonder dat het star is. De ochtendroutine van opstaan en aankleden kun je dus ongeveer hetzelfde doen als in de schoolweken of hanteer de 'weekendroutine' zoals jullie die gewend zijn. Eet op dezelfde tijden als gebruikelijk en laat ook het bedritueel zo normaal mogelijk verlopen. Zo biedt je herkenningspunten aan je kind. Dat geeft een gevoel van veiligheid én rust. Langzaam kun je het schema/de structuur wat meer loslaten naar een ontspannen vakantiemodus.
Spreek - van te voren - met elkaar door wat jullie van de vakantie én van elkaar verwachten
Je (hoogbegaafde) kind heeft allerlei verwachtingen en gedachtes over de vakantie. Gedachten over wat jullie gaan doen en wat voor activiteiten hij/zij graag zou willen doen (scenario's). Vraag hier naar en kijk wat de (on)mogelijkheden hierin zijn.
Zijn er taken waarvan je verwacht dat je kind die (zelfstandig) doet?
Bespreek ook hoeveel (extra) schermtijd er beschikbaar is per dag en ook of je bijvoorbeeld verwacht dat je kind zich op bepaalde momenten of een bepaalde periode zelfstandig vermaakt.
Afbeelding: voorbeeld van een aftelkalender
Bespreek met elkaar wanneer je weg gaat. Geef dan ook aan hoe lang als je een vakantiebestemming bezoekt of aantal dagen niet thuis slaapt. Vertel wanneer je kind op de vakantie-BSO is of ergens gaat logeren. Zo kan het kind hierop anticiperen.
In ons gezin is het heel normaal én gewenst dat we aan het begin van de vakantie een planning/aftelkalender maken; hoeveel nachtjes nog voor we weg gaan, wanneer nog naar de vakantie-bso, wanneer passen opa en oma op. Ook op de vakantiebestemming maken we vaak een kalender. Het geeft duidelijkheid; ze weten waar ze aan toe zijn.
Ga op zoek naar activiteiten in jouw woonplaats
Worden er in jouw woonplaats activiteiten georganiseerd door een wijkcentrum of de welzijnsstichting van de gemeente?
Bij ons in het dorp wordt in de eerste week van de zomervakantie BOUWSTAD georganiseerd. Dit wordt geregeld door het wijkcentrum tegen een klein prijsje. In 5 dagen maak je met een team één bouwwerk.
Ook worden hier in elke week van de zomervakantie activiteiten georganiseerd vanuit de welzijnsstichting. Denk hierbij aan 'beweegkriebels' (apenkooien), een kookworkshop of een buitenbioscoop. Je kunt je vooraf inschrijven en activiteiten zijn per leeftijdscategorie ingedeeld. De meeste zijn gratis of tegen een kleine vergoeding. Zoek online of kijk in het regionale weekblad wat er te doen is in jouw gemeente.
Uitdagend, nieuw of vergeten speelgoed
Afbeelding: diverse SMART-games
Als school wegvalt kan het zijn dat de intellectuele prikkel van jouw kind (zijn leerhonger) minder gestimuleerd word. Hierdoor kan je kind negatiever gedrag laten zien. Plan daarom een uitje naar de speelgoedwinkel voor een nieuw (gezelschaps)spel of (constructie) speelgoed. SMART-games en/of vakantie doeboeken doen het bij onze kinderen ook altijd goed. Wist je dat er veel meer verschillende vakantie-doe-boeken gemaakt worden dan je in de boekhandel kunt vinden?!
Vind je het zonde om altijd iets nieuws te kopen? Je zou ook kunnen beginnen met het uitzoeken van speelgoed wat je al hebt. Er ligt misschien nog wat 'vergeten' speelgoed op zolder. Misschien is er bij jou in de buurt een spel-o-theek en wist je dat je Lego ook kunt huren?
Zorg ook dat je voldoende knutselspullen in huis hebt. Dat hoef je niet allemaal te kopen, denk ook aan oud behang, lege keukenrollen, bussen van Pringels-chips en/of schoenendozen. Laat die creativiteit en verbeelding maar de vrije loop! Google of kijk op Pinterest voor veel inspiratie!
De bibliotheek
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Leen dus snel een grote stapel boeken op het niveau van jouw kind of snuffel lekker lang samen door de rekken. Als je weet dat je een bepaald boek wilt, kun je hem ook van te voren reserveren. Dat voorkomt teleurstelling. Je kunt ook boeken vanuit andere aangesloten bibliotheken naar jouw locatie laten sturen. Daarnaast zit bij je lidmaatschap van de bibliotheek ook de Junior Einstein. Dit is een online omgeving waar je met alle schoolvakken aan de slag kunt, als je kind daar behoefte aan heeft. Een abonnement op Squla kan natuurlijk ook.
Werk de hele vakantie (samen) aan je vakantie-dag-en-doe-boek
Koop (samen) een scrapboek of schrift (met of zonder lijntjes) en een wegwerp- of polaroid-camera. Bewaar bonnetjes, entreekaartjes, print de reisroute uit, van alles wat maar met de vakantie te maken heeft. Laat je kind (dagelijks) iets opschrijven, tekenen of kleuren over de dag. Wat was de leukste ervaring, wat hebben we gedaan en wat voor weer was het? Plak de zelfgemaakte foto's erbij. Zo heb je dagelijks een activiteit en (later) iets leuks om op terug te kijken. Bijkomend voordeel, je bouwt een rustmoment in én geeft de ruimte om alle opgedane indrukken te verwerken.
Als laatste wil ik je deze bonustips niet onthouden, maar die vragen wel wat meer voorbereidingstijd.
Pot met uitjes en activiteiten
Ken je de Kletspot? De kaartjes met leuke vragen. Zo'n pot kun je ook maken met activiteiten. Spreek van te voren af (zie punt 2) hoe vaak er een kaartje getrokken kan worden, of gebruik hem om de eventuele taken die je verwacht dat je kind doet in te stoppen. Hier kunnen uitstapjes inzitten naar het lokale zwembad, de kinderboerderij of misschien wel een pretpark. Maar je kunt er ook andere activiteiten in doen als; stofzuigen, een BBQ voorbereiden, samen koken, lekker lang (voor)lezen. Hebben jullie je favoriete playlist voor onderweg al samengesteld?!
Thema-dagen
Bereid één of meerdere themadagen voor of misschien zelfs een thema(mid)week. Bedenk een thema en zoek hier rondom activiteiten bij. Je kunt denken aan een kleurplaat, een knutsel, een filmpje of liedje of eventueel een activiteit buitenshuis als een bijbehorend museumbezoek, uitje aan de kinderboerderij of bijvoorbeeld een molen. Een thema-dag zou ook 'de JA-dag' kunnen zijn waarbij je als ouders ja zegt op elk verzoek van je kind en zij dus een keer (wat meer) de regels bepalen.
Ik wens jullie allemaal een fijne, ontspannen zomervakantie waarin je mooie herinneringen maakt met elkaar.
Geniet er vooral van, want voor je het weet begint het nieuwe schooljaar alweer!
Heb je wat aan deze blog gehad en wil je meer tips ontvangen?
© 2024 Nicolette Teeler. Alle rechten voorbehouden. Dit werk mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gereproduceerd of verspreid.
Deze blog is met de uiterste zorg en liefde tot stand gekomen. Hierbij heb ik mijn inspiratie gehaald uit boeken, podcasts en eigen ervaringen.
Foto's en ander beeldmateriaal zijn uit openbare bronnen of eigen archief en mogen op geen manier gekopieerd, gedownload of gebruikt worden zonder toestemming.