Toen ik mij ging verdiepen in hoogbegaafdheid vielen er zoveel puzzelstukjes op zijn plek. Had ik dit maar jaren eerder geweten.
Hallo en welkom!
Mijn naam is Nicolette. Ik ben een hoogbegaafdheidsprofessional, getrouwd en moeder van twee geweldige zoons (geboren in 2017 en 2019).
Na 15 jaar als (kinder)diëtist in een ziekenhuis te hebben gewerkt, merkte ik dat deze rol niet meer bij me paste. Ik besloot mijn langgekoesterde droom te volgen: het starten van mijn eigen praktijk. Ditmaal richt ik me niet op voeding of diëten, maar op het ondersteunen van kinderen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid, hun ouders en onderwijsprofessionals.
Mijn zoektocht binnen het ouderschap
Kinderen opvoeden, dat kan toch niet zo moeilijk zijn?
Toen ik voor het eerst moeder werd, had ik geen idee wat me te wachten stond! Onze oudste zoon was een huilbaby, en gekscherend zeg ik wel eens dat hij niet gemaakt was om baby te zijn. Hij sprak al vroeg vloeiend en kan me regelmatig onder tafel discussiëren. Daarnaast heeft hij een fantastisch geheugen en legt hij snel verbanden. Onze jongste was een betere baby, maar ook bij hem kwam veel frustratie naar voren als dingen niet meteen lukten. Hij wil pas proberen als hij zeker weet dat hij het kan! Het 'Oei, ik groei'-boek lag op mijn nachtkastje, maar onze kinderen leken helemaal niet in die sprongetjes te passen...
Al voor mijn eerste zwangerschap volgde ik een cursus over opvoeding, omdat ik het vreemd vond dat je voor zoiets belangrijks geen les krijgt. Maar toen mijn oudste geboren was, bleek dat helemaal niet te passen. Mijn man en ik voelden ons vaak ongeschikt als ouders en volgden een cursus 'Liefdevol Grenzen Stellen'. Helaas leek ook deze aanpak niet altijd helemaal te passen. Toen onze oudste vijf jaar was, begon ik me te verdiepen in hoogbegaafdheid, omdat hij daar veel kenmerken van vertoonde.
Waar komt het vandaan?
In november 2022 volgde ik een webinar over hoogbegaafdheid, aanvankelijk om mijn zoon(s) beter te begrijpen. Wat ik daar leerde, was een eyeopener: niet alleen mijn kinderen hebben (kenmerken van) hoogbegaafdheid, ik ook! Het aantal puzzelstukjes dat die avond op hun plek viel, is niet te beschrijven. Sindsdien ben ik me nog verder gaan verdiepen en hebben we als gezin een coach gezocht met expertise in hoogbegaafdheid. De tips die we daar kregen, werkten echt voor onze kinderen! Dit gun ik elke ouder met kinderen die (kenmerken van) hoogbegaafdheid vertonen. Had ik dit maar geweten toen ze peuters waren; dat had ons veel frustratie bespaard. Daarom besloot ik me verder te scholen, zodat ik andere ouders kan helpen met de uitdagingen van het opvoeden van hoogbegaafde kinderen.
Onderwijs op maat?
Fast forward, inmiddels zitten beide kinderen op een reguliere basisschool, waar ik vaak merk dat er nog weinig kennis is over hoogbegaafdheid. Terwijl de wet Passend Onderwijs in 2014 in werking trad, krijg ik nog steeds reacties als: "Ach, tegenwoordig moet iedereen wel bijzonder zijn" of "Het is wel makkelijk als je kind alles zo snel kan." Dit wordt nog vaak gezien als 'pochen'. Maar makkelijk is het vaak niet.
Ik ben ervan overtuigd dat er op scholen veel te winnen valt door lessen anders te structureren en vragen anders te formuleren. Met kleine aanpassingen (geen extra lesstof, maar passende uitdagingen) kun je deze kinderen weer in hun kracht zetten en hun zelfvertrouwen laten groeien.
Daarom is mijn missie: passend onderwijs voor iedereen!
Als ik jou hierbij kan helpen, neem dan snel contact op!